sunnuntai 3. maaliskuuta 2013

Apua jääpuikkoja!

Kauniita jääpuikkoja näkee usein roikkuvan useissa rakennuksissa kun lämpötila on hienoisesti pakkasen puolella. Sitä tulee ajateltua usein, että ovatpa hienoja luonnon viattomia koristeita. Itse en ole tosin aikoihin voinut katsoa enää jääpuikkoja samalla tavalla ja vain ihastella niitä. Ihastelustani on osa siirtynyt rakennuksen ongelmien pohtimisiin..
Jääpuikkojen hieno rivistö pakkasella
Jääpuikkojen muodostuminen on aikoinaan ollut normaalia melkein kaikissa rakennuksissa. Nykyään mikäli uudehkossa tai "nykyaikaisessa" rakennuksessa muodostuu jääpuikkoja, niin kyse on suuremman luokan lämpövuodoista.

Jääpuikkoja muodostuu kun yläpohjassa on lämpövuotoa sen verran, että katolla oleva lumi alkaa sulamaan. Sulanut vesi valuu räystäille, mutta kun ulkona on muuten pakkasta ja vesi on siirtynyt katon lämpimältä alueelta pois, niin se jäätyy taas. Kun lämpövuoto yläpohjassa on suuri, lunta sulaa enemmän ja uudelleen jäätyneenä vesi muodostaa valumakohtiin jääpuikkoja.

Yleensä jääpuikot alkavat näkyä pienillä pakkasilla, jolloin lumen sulaminen ei vaadi paljoa lämpöenergiaa yläpohjasta, mutta vesi jäätyy siirtyessään pois lämpövuotoalueelta. Jääpuikkojen koko riippuu siis lämpövuodon koosta, voimakkuudesta ja sopivien sääolojen pituudesta.

Mitä kovemmilla pakkasilla jääpuikkoja muodostuu, sitä pahempi lämpövuoto on tai sitä heikommin katto on eristetty. Mikäli jääpuikot ovat tasaisesti koko rakennuksesta, kertoo se yleensä sitä, että yläpohja on vain heikosti eristetty kauttaaltaan. Mikäli jääpuikot ovat paikallisesti tietyssä kohtaa, indikoi se usein poikkeamasta eli yleensä viasta tai ongelmasta rakenteissa.

Yläpohjan eristemäärät ovat kasvaneet nykyään moninkertaisiksi vuosien takaisiin verrattuna ja jääpuikot pitäisi olla käytännössä historiaa talvisin rakennuksissa. Täytyy muistaa, että keväällä sääolot ovat sellaiset välillä, että katolla oleva lumi sulaa luonnollisesti ja sää vaihtuu pakkaselle esim. yöksi ja jääpuikkoja muodostuu.

Jos havaitset jääpuikkoja keskellä talvea katollasi paikallisesti sijoittuneena, kannattaa asiaa alkaa tutkimaan tarkemmin ja esimerkiksi tilata lämpökuvaus koko rakennukseen tai pelkästään yläpohjaan.. ;)


-Kim

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti