maanantai 14. tammikuuta 2013

Tieteellistä tutkimista ja myyttien murtamista lämpökameralla vol. 5 Treenaaminen


Kuten yhdessä kirjoituksessa sivusin, niin olen aloittanut 3 kk treeniohjelman, joka alkaa olla muuten loppusuoralla :) Mutta asiasta eteenpäin, niin satun käyttämään ravinnon laskemiseen kalorilaskuri.fi palvelua, jossa sattuu olemaan minichat-palkki sivun laidassa. Mini-chatissa ihmiset voivat jauhaa kaikenlaista keskenään. No huomasin pitkän keskustelupätkän lämpökuvaamisesta. Siellä pohdittiin näkisikö lämpökameralla mitään mielenkiintoista treenaamisesta. Kun nyt kerran satun omaamaan hyvän kameran ja seuraava treeni sattui sopivasti hollille, niin päätin kokeilla mitä kameralla näkyy…
Tänään treeninä olivat olkapäät, ojentajat ja rinta eli käsipainoilla erilaisia olkapääliikkeitä ja paljon punnerruksia. (P90X: Chest, Shoulders and Triceps).  Otin muutaman kuvan ennen treenin aloitusta. Lämpökuvat näyttivät suhteellisen normaaleilta eli tasainen lämpö ja ääreisverenkierron kohdat viileämpiä (nenä ja sormenpäät).

Lämpökuva ennen treenin aloitusta


Treenin jälkeen otin uudestaan lämpökuvat. Aluksi meinasin, ettei mitään eroa ole havaittavissa, kun katselin otettuja uusia kuvia, mutta tarkemmin katsottuna jotain oli havaittavissa. Eroina voi huomata ainakin seuraavia asioita: 
- Ääreisverenkierto on tehostunut (nenä sormet), eli ainakin jotain on tehty :)
- Hartioissa on havaittavissa korkeampi lämpöalue ja samoissa kohdissa tunsin kyllä mukavaa sisäistä poltettakin :D
- Verisuonet on havaittavissa paremmin käsissä ja rinnassa


Lämpökuva treenin jälkeen


Lämpökuvia voidaan esittää monilla eri väripaleteilla ja kun kokeilin harmaan sävyistä, niin tulos oli suhteellisen karu :D

Lämpökuva treenin jälkeen harmaa

Hyvien kuvien ottamista vaikeutti hikoilu. Kun kuvattavat pinnat ovat märät ja kosteus haihtuu, niin samalla pintalämpötilat laskevat. No onnistuin mielestäni saamaan ihan kelpaavat kuvat, joista voi päätellä joitakin asioita.
Lopputuloksena olen sitä mieltä, että lämpökameraa voidaan soveltaa treenaamisen tutkimiseen, mikäli siitä on hyötyä jollekin. Kiitokset kamerasta Kuningastaloille..

-Kim

2 kommenttia:

  1. Hyvin on hartioita ja käsiä tullu näköjään treenattua :)

    VastaaPoista
  2. Kyllähän noita on tullut vähän tehtyä :) Jos vaan ehtisi vielä jatkossakin ylläpitää.. :)

    VastaaPoista