tiistai 1. tammikuuta 2013

Taas uusi ja lämpimämpi vuosi alkanut

Nyt on taas saatu vuosi vaihtumaan ilman maailmanloppua. Mutta mitäs uutta 2013 tuo tullessaan? Ainakin itse rakennusala elää mielestäni nopeamman kehityksen ja muutoksena aikaa kuin aikaisemmin. Mielipiteeseeni vaikuttaa kovaa vauhtia kehittyvät rakennusmääräykset ja energiatehokkuuden maksimointi, rakennustavat elävät myös suuren syynin alla tällä hetkellä.

Mitä uutta on lämpökuvaajan ja tiiviysmittaajan vuodessa 2013 luvassa? Ainakin Suomen rakennuskannassa riittää kuvattavaa, mittaavaa ja konsultoitavaa, kunhan vain tutkimusten hyödyt saadaan tuotua esille mediassa ja hyvät kokemukset liikkuvat ihmisten parissa. Ilmastonmuutos ei ole lämpökuvaajalle suotuisa tulevaisuudessa, vaikka olosuhteet kehittyvät hitaasta, mutta suunta on huono. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan talvet lämpenevät ja kesät osin viilenevät ja siirrymme kohti tasaisempia olosuhtaita. No en tiedä milloin voi alkaa syyttämään vähäisistä otollisista kuvaspäivien määrästä ilmastonmuutosta, mutta eipä vuoden ensimmäinen päivä hyvää ainakaan lupaa lämpökuvaajalle. Lisää haastaita tuo myös varmasti paljon esillä ollut energiatodistusten muuttuvat määräykset.

Monessa mediassa on paljon spekuloitu tulevien energiatodistusten hintoja. Osassa artikkeleista on paheksuttu mikäli todistukset maksavat 500 €. Toisaalta, kun ajatellaan, että energiatodistuksen tarkoitus on toimia puolueettomana vertailuaineistona uutta asuntoa hankkiessa, niin kyllä sen on mielestäni vastattava totuutta. Se, että todistuksesta saadaan totuutta vastaava, niin ei tapahdu vain kirjoittamalla paperin toimistolla, vaan jokainen rakennus pitää mitata ja analysoida erikseen. Kun työn määrä suhteitetaan tuohon esillä olleeseen 500 €:n, niin korvaus työstä ei ole päätä huimaava ja tarkoittaa sitä mielestäni, ettei 50 € hinnalla voida saada oikeita energiatodistuksia aikaiseksi. Olen sitä mieltä, että asiat pitää tehdä kunnolla, jotta niistä on hyötyä tai sitten jättää suosiolla tekemättä kokonaan. Samaa ideologiaa olemme aina noudattaneet lämpökuvauksissa ja tiiviysmittauksissakin.

No, ei synkistellä liikaa vaan eletään niillä olosuhteilla mitä meille annetaan ja nautitaan elosta :) Hyvää alkanutta vuotta 2013 kaikille lukijoille toivottaa Kuningastalot!!!

-Kim

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti