tiistai 7. elokuuta 2012

Salakuunneltelua Asuntomessuilla


Suomalaiset ovat hyvin konservatiivisia rakentamisen suhteen, se tuli todettua Asuntomessuilla. En tarkoita, että messukohteet olisivat olleet konservatiivisia, vaan messuvieraat. Kävin yksin asuntomessuilla, joten pystyin helposti salakuuntelemaan muita messuvieraita, ja tulin havainneeksi, että turhan suuri osa vieraista piti messukohtaiden innovatiivisia ja perusteltuja ratkaisuja virheellisinä, keskeneräisinä ja amatöörimäisinä. Kuuntelin, kuinka messuvieraat haukkuivat mielestäni upeaa, huolella käsiteltyä betonilattiaa sukkiensyöjäksi, keskeneräiseksi ja epäkäytännölliseksi. Kokeilin useassa kohteessa paljain sormin lattian pintaa ja totesin, että betonilattia on erinomainen lattiavaihtoehto. Pinta oli tasainen, ei liukas eikä karhea, se oli hiljaisempi kuin parketti tai laminaatti ja kovassa käytössä kestävin vaihtoehto. Pinnoite estää nesteiden imeytymisen ja värjäytymien synnyn. Silti lähes jokaisessa betonilattiakohteessa kuulin jonkun suusta: "ai täällä ei olekaan näköjään vielä lattiaa asennettu". 

Kärkkäitä kommentteja saaneita pintamateriaalejaLuova betoninkäyttö oli edustettuna myös seinissä. Useissa huoneissa, myös kylpyhuoneissa ja vessoissa, oli pintamateriaalina sisustusbetoni. Tämä kulutusta ja märkää kestävä betonipinta sai myös runsaasti haukkuja osakseen. Järkyttyneitä huokauksia saivat aikaan myös tasakatto, nolla/matala/passiivienergiatalo, energiamääräykset, E-luku, kylpyhuoneet, jonka seinän värinä oli joku muu kuin valkoinen, erikoiset pintamateriaalit... Pintamateriaalivalintoja

On hienoa, että asuntomessut ovat kerran vuodessa ravistelemassa meidän suomalaisten mielipiteitä ja ennakkoluuloja. Rakennusalan, rakennustekniikan ja arkkitehtuurin on mentävä eteenpäin siinä missä muidenkin alojen. Ei ole hyvä jäädä nykyiseen jumiin vain siksi, että muutosta pelätään. En usko, että yksikään asuntomessujen ratkaisuista voisi olla lähtökohtaisesti huono.  Jos kaikki on suunniteltu ja rakennettu kuten pitääkin, eikä huoltoa laiminlyödä, ei tasakatto tai nollaenergiatalo voi olla huono, vaikka kuinka sitä parjattaisiinkin. Saadaanhan harjakattokin vuotamaan ja laminaattilattia rikkomaan sukkia jos sekundaa rakennetaan. Ei siis kannata vastustaa rakennusalan uusia ideoita pelkästä uutuudenpelosta, vaan kannattaa ne ottaa avoimin mielin vastaan. Kunhan pidetään huoli siitä, että kaikki tehdään niin kuin pitääkin.


-Elina

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti