keskiviikko 22. elokuuta 2012

Asuntokauppaan tulee myyjän kissan päivät? Vai tuleeko?


Talouselämä nro27 oli artikkeli asuntokaupan siirtyvän huutokauppa periaatteeseen. Aikanaan ainoastaan Kiinteistömaailmalla oli tarjouskauppa pohjainen tapa myydä asuntoja. Nyt ovat muutkin kiinteistövälittäjä yritykset siirtyneet kisailemaan samoilla metodeilla.
Asian mielenkiintoiseksi tekee se, ettei asuntojen tarjouskauppa ole sinänsä laillista. Asuntomarkkinointiasetus sanoo, että myytävälle asunnolle on ilmoitettava myyntihinta. Tarjouskaupassa ilmoitetaan kuitenkin "velaton lähtöhinta", no asioita voi kiertää monella tapaa..

Asuntokauppa on kyllä mielestäni kehittynyt suhteellisen hitaasti ja kyllähän tarjouskauppa tyyli sotkee hyvin taas konservatiivisia asetelmia. No kaikella on aina kääntöpuolensakin. Monille tuttu hintojen seuraaminen eri lähteistä vaikeutuu ja asuntojen tarkat hinnat hämärtyvät. Ainakin hinnat tulevat nousemaan halutuimmissa kohteissa, mutta mitä käy niissä kohteissa mitä kukaan ei halua?
"Huutokaupan" hyvänä puolena on kyllä se, että ihmiset saadaan kiinnostumaan huonommistakin kohteista alhaisen lähtöhinnan takia. Kun tarjouksia alkaa satamaan, niin on vaikea vetää sitä omaa rajaa tiettyyn tuhanteen euroon varsinkin jos on ehtinyt viikon pari jo mielessään tai vähintään alitajunnassa suunnitella pientä remonttia ja visioida omia toimia. Lopputuloksena voi olla, että ihmiset ovat vahingossa valmiita maksamaan vielä vähän lisää, kuin mitä tarkoitus oli.
Myyjille kissan päivät? No ainakaan ei tarvitse välttämättä hintatarjouksia pompotella edestakaisin kokoajan myyjän ja tarjoajien välillä. Mitäs sitten kun tarjoukset nousevat pilviin ja uusi omistaja tajuaakin myöhemmin maksaneensa paljon enemmän kuin naapuri "samasta" asunnosta? Saako välittäjät lisää vastaavasti jälkipyykkiä? En tiedä ja toivoisin jonkun välittäjän lisäävän minun tietoutta, että miten asia on otettu  vastaan piireissä.
Pääasia on kuitenkin mielestäni se, että tämäkin asia kehittyy ja "uusia" metodeja kokeillaan suuremmassakin mittakaavassa. Kilpailu lisää tuotteiden kehitystä useasti ja on siis hyvästä!

-Kim

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti