tiistai 10. huhtikuuta 2012

Tieteellistä tutkimista ja myyttien murtamista lämpökameralla vol. 2 Pääsiäismunat


Mitäs se pääsiäinen ilman munia olisi ollut? Seuraavassa muutama poikkitieteellinen kuva kananmunien valmistuksesta. Oikeastaan munia mielenkiintoisemmin käyttäytyy lämpenevä vesi.

Lämpökameralla ei voida monista harhaluuluista huolimatta nähdä veden alle. Ainoastaan veden pinnan lämpötiloja voidaan havaita. Tasalämpöinen ja seisova vesi on tylsää kuvattavaa. Mielenkiinto alkaa kun kattilan pohja alkaa lämpenemään. Pohjassa lämmennyt vesi siirtyy fysiikanlakien mukaan tilavuuspainoltaa kevyempänä pinnalle ja kattilaan syntyy virtauksia. Veden lämpenemisprosessi ei oikeastaan paljaalla silmällä näytä miltään, mutta lämpökameralla veden pinta näyttää laavamaiselle kaikineen pyörteineen. Ohessa kuva tilanteesta, mutta livenä kaikki on hienompaa.
 Jääkaapista otetuissa kananmunissa näkyy hyvin munan istukka toisessa päässä. Jos munat olisivat olleet huoneenlämmössä, niin ei voitaisi havaita munan rakenteesta mitään. Tässä on myös syy siihen miksi talojen vikojen havainnointiin tarvitaan lämpötilaeroa sisä- ja ulkoilman välillä. Jos kaikki on tasa lämpöistä ei havaita mitään, mutta kun on lämpötilaeroja, niin eri aineet johtavat lämpöä  erilailla ja täten lämpenevät/jäähtyvät eri vauhtia.
  
Kivan näköinen tapahtuma oli kun valmiin kuuman kananmunan laittoi kylmään veteen pinnan alle. Kuuma muna lämmittää vettä, joka taas vuorostaan nousee pinnalle ja kertoo munan sijainin astiassa. Toisinsanoen lämpökameralla ei voida nähdä vedenpinnan alle, mutta jotain voidaan havaita, mikäli pinan alla oleva asia on tarpeeksi kuuma lämmittääseen vettä tarpeeksi. 


2 kommenttia:

  1. Uutena vuotena sitten viimeistään tinan valantaa!?
    t. Outi

    VastaaPoista
  2. Kyllähän se kuulostaa mielenkiintoiselta. Kiitoksia kommentista. Pitää yrittää muistaa vuodenvaihteessa vielä :D

    VastaaPoista