Mitäs
se pääsiäinen ilman munia olisi ollut? Seuraavassa muutama poikkitieteellinen
kuva kananmunien valmistuksesta. Oikeastaan munia mielenkiintoisemmin
käyttäytyy lämpenevä vesi.
Lämpökameralla
ei voida monista harhaluuluista huolimatta nähdä veden alle. Ainoastaan veden
pinnan lämpötiloja voidaan havaita. Tasalämpöinen ja seisova vesi on tylsää
kuvattavaa. Mielenkiinto alkaa kun kattilan pohja alkaa lämpenemään. Pohjassa
lämmennyt vesi siirtyy fysiikanlakien mukaan tilavuuspainoltaa kevyempänä
pinnalle ja kattilaan syntyy virtauksia. Veden lämpenemisprosessi ei oikeastaan
paljaalla silmällä näytä miltään, mutta lämpökameralla veden pinta näyttää
laavamaiselle kaikineen pyörteineen. Ohessa kuva tilanteesta, mutta livenä
kaikki on hienompaa.
Jääkaapista
otetuissa kananmunissa näkyy hyvin munan istukka toisessa päässä. Jos munat
olisivat olleet huoneenlämmössä, niin ei voitaisi havaita munan rakenteesta
mitään. Tässä on myös syy siihen miksi talojen vikojen havainnointiin tarvitaan
lämpötilaeroa sisä- ja ulkoilman välillä. Jos kaikki on tasa lämpöistä ei
havaita mitään, mutta kun on lämpötilaeroja, niin eri aineet johtavat
lämpöä erilailla ja täten lämpenevät/jäähtyvät
eri vauhtia.
Kivan
näköinen tapahtuma oli kun valmiin kuuman kananmunan laittoi kylmään veteen
pinnan alle. Kuuma muna lämmittää vettä, joka taas vuorostaan nousee pinnalle
ja kertoo munan sijainin astiassa. Toisinsanoen lämpökameralla ei voida nähdä
vedenpinnan alle, mutta jotain voidaan havaita, mikäli pinan alla oleva asia on
tarpeeksi kuuma lämmittääseen vettä tarpeeksi.
Uutena vuotena sitten viimeistään tinan valantaa!?
VastaaPoistat. Outi
Kyllähän se kuulostaa mielenkiintoiselta. Kiitoksia kommentista. Pitää yrittää muistaa vuodenvaihteessa vielä :D
VastaaPoista