perjantai 7. helmikuuta 2014

Salaiset virheet, jälkiviisautta, tiedonpuutetta, turhaa käräjöintiä, voiko olettaa, että uusitalo aina hyvä (päätä näistä)

ESS 6.2.2014 Muiden virheistä 38 000 euron lasku talokaupasta




Etelä-Suomen Sanomissa (6.2.2014) oli kyseinen artikkeli talokaupasta, joka oli johtanut käräjille asti. Artikkelissa on kyse omakotitalosta, jonka joku rakensi ja myi uutena. Ostaja oli luottanut talokaupassa siihen, että talo oli ollut uusi, jolloin mitään vikaan ei voisi olla. Ostaja myi edelleen asunnon eteenpäin 3 vuoden asumisen jälkeen. Kolmannet omistajat huomasivat rakennuksessa suuria puutteita toteutuksessa, kuten höyrynsulun ja osan eristyksistä puuttumisen, vaikka ne oli suunniteltu kohteeseen. Kolmannet omistajat haastoivat myyjän oikeuteen ja voittivat 38 000 e korvaukset. 

Silmiini osui lause, jossa mainittiin, että ostajat eivät voineet havaita virheitä ostohetkellä (?). Olemme Kuningastalolla yrittäneet informoida sekä ostajia että myyjiä ennen kauppaa suoritettavista tiiviysmittauksesta ja lämpökuvauksesta, joista hyvin olisivat selvinneet tässäkin tapauksessa rakennusvirheet jo heti alkuunsa. Höyrynsulun puutuminen tai liian vähäinen eristys näkyy rakenteita rikkomattakin erittäin selvästi.

Artikkelin tapauksessa on käyty pitkä ja raskas prosessi oikeuslaitoksessa sekä menetetty aikaa, yöunia ja tietenkin huomattava määrä euroja.

Kun mittaus olisi tehty kaupanteon yhteydessä, olisi selvitty vain muutaman sadan euron sijoituksella ja korjauskustannukset olisivat kohdentuneet rakentajalle, joka oli jättänyt piirustuksissa esitetyn höyrynsulun pois korvaamatta rakenneosaa.


-Perusinsinööri Tarmo

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti