perjantai 25. lokakuuta 2013

Rakennusfysiikka 2013

Nyt on paljon tapahtunut syksyn aikana. Olen käynyt tutustumassa euroopan rakennusprojekteihin / protorakennuksiin ja samaan aikaa suomessa on rakennusfysiikka kovasti esillä, ehkäpä tämä osana syynä blogi-tekstien viivästymiseen. 

Nyt mielenkiintoisimpana ja tärkeimpänä asiana pidän 22. - 24.10 pidetyn kansallisen Rakennusfysiikka 2013-seminaari Tampere-talolla. Tapahtuma keräsi yli 400 rakennusalan ammattilaista eri tahoilta yhteen kuulemaan ja keskustelemaan ajankohtaisista rakennusasioista. Tilaisuutta isännöi Tampereen teknillinen yliopisto.

Voitaisiin sanoa, että rakennusalan kerma oli kokoontunut yhteen ja asiaa oli tarjolla niin paljon kuin kuulija ehti ajatella. Puhujina oli TTY:n tutkijoista aina poliitikko Tuija Braxiin. Tapahtuman tarkoituksena oli esitellä uusimmat tutkimustulokset ja hyvät käytännön ratkaisut rakennusalalla.

Rakennusfysiikka 2013 seminaari

Rakennusfysiikka seminaarissa oli omistettu useita puheenvuoroja puhtaasti tiiviyden vaikutuksiin rakennuksissa ja miten saavutetaan parempia ja turvallisempia arvoja käytännön rakentamisessa.

Tuon esille varmastikin seminaarin anteja myöhemmissä bloggauksissa, mutta nostan nyt ensimmäisenä omasta mielestäni parhaasta päästä olleen keskustelun esille.

Oulun rakennusvalvonnasta oli keskiviikkona 23. päivä puhumassa Pekka Seppälä. Hän kertoi Oulun rakennusvalvonnan toimintatavasta ja kokemuksista. Oulussa on nostettu tiiviys oikeasti tärkeäksi asiaksi ja käytännön tietoa on jalkautettu omakotitalo rakentajille. Oulussa ennen rakennushanketta pitää olla jo päätetty tavoitteet tiiviydelle ja suunnitelmat tavoitteiden saavuttamiselle. Hyvä kommentti Seppälältä olikin "Jos lupapaperit toimitetaan valvontaan, eikä tiiviydelle ole asetettu tavoitteita tai suunnitelmia niin on jo myöhäistä". Oulun rakennusvalvonta onkin ymmärtänyt asian, jota olemme yrittäneet jalkauttaa täällä Etelä-Suomessa eli otetaan tiiviystavoitteet ja käytännön toiminta mukaan jo suunnittelu vaiheessa, eikä vain lopuksi mitata rakennusta ja toivota, että kaikki on hyvin. 
Oulun rakennusvalvonnan tiiveyskortti. Ladattavissa täältä
 
Täällä päin suomea puhutaan enemmän kuin toimitaan, mutta Oulun rakennusvalvonta on toiminut konkreettisestikin. He ovat julkaisseet tiiveyskortin, jossa neuvotaan tiiviysasioissa rakentajia. Oulussa on myös järjestetty kuusi-osaisia tapahtuma ketjuja, joissa neuvotaan rakennushankkeeseen ryhtyvää tiiviysasioissa ja muissa tärkeissä perusasioissa, jotka on helppo hoitaa kuntoon jos ne huomioidaan heti alusta lähtien rakennushankkeessa.

Miksi etelä-suomessa ei toimita? Ja mikä pahinta, miksi muun suomen rakennusvalvonta piti Oululaisia hulluina kun he alkoivat toimia tämän asian eteen ja liäksi kritisoivat toimintaa aluksi? Ei kai vain täällä yritetä luistaa tehtävistä ja työntää päitä pensaisiin suojaan karulta todellisuudelta?

-Kim

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti