sunnuntai 14. huhtikuuta 2013

Talo ja talo



Elämme murroskautta, jossa asuinolot ovat muuttuneet todella nopeasti. Isältä pojalle siirtynyt tieto on sekoittunut ja hämmentänyt sukupolvet.

Omakohtaisesti tilanne on konkretisoitunut niin, että kun keskustelen isäni kanssa lapsuudenkodista ja kyselen mitä remontteja isä on tehnyt lapsuudenkotiin tai huoltoa saan vastaukseksi, ettei mitään, miksi moisia kyselet. Talo on rakennettu heti sotien jälkeen 1945. Se on purueristeinen, puulämmitteinen ja ilmanvaihto toimii painovoimaisesti eikä talon ympärillä ole salaojia. Taloon ei ole tehty vuosien varrella mitään lisäeristyksiä vaan se on ollut samassa tilassa alusta lähtien.


Minä olen juuri saanut valmiiksi uuden talon, jossa asustelen tyytyväisenä ja muistelen keskustelua isäni kanssa, joka ei ole tehnyt mitään koko elinaikanaan omaan taloonsa. Mitä minun on tehtävä tai muistettava upouudessa talossa, vai asunko samalla tavalla kuin isäni?

Minulla on sähkölämmitys, huoleton niin kauan kuin sähköä saa valtakunnan verkosta. Talossani on koneellinen tulo-poisto ilmanvaihdossa. Mitä, jos tulee sähkökatkos, katkeaa myös ilmanvaihto ja mitä siitä seuraa. Talosta on tehty tiivis (0,8 q50 arvo) mikä tarkoittaa lähes pulloa. Kovin kauaa eivät sähköt voi olla pois, kun alkaa ongelmat eli kosteus kertyä eristeisiin. Joissakin IV-koneissa on huurtumistoiminto, jossa laite sulkee tuloilman kokonaan, mistä silloin korvausilma otetaan taloon.

Kuinka usein suodattimet on vaihdettava? Valmistajan ohjeet ovat suuntaa-antavia: 1kk-6kk välein. Onko taloon lisätty ilmalämpöpumppua, takkaa tai aurinkopaneelia? ”Keskustelevatko” nämä kaikki pääenergiatuottajan kanssa vai toimivatko itsenäisinä? Voinko tuulettaa normaalisti ikkunoiden kautta samalla tavalla kuin vanhempani vai häiriintyykö minun ilmanvaihtoni, kun aukaisen ikkunoita? Entä jäähdytys kesällä, miten höyrynsulku reagoi, kun kylmä ja lämmin vaihtaa paikkaa talossa? Entäs kun lähden pitemmäksi aikaa pois kotoa esim. mökille tai etelään niin otanko ilmastoinnin pois siksi aikaa, jotta säästän sähköä vai pyydänkö jotakin tuttua asumaan talooni siksi aikaa?

Olen tullut siihen tulokseen, että mitä uudempi talo niin sitä riskialttiimpi on myös saada talo huonoon kuntoon. Uusi talo vaatii lähes jokapäiväistä tarkkailua eikä asuminen ole enää itsestään selvyys.

Muitakin isältä pojalle asioita on tullut liian nopeasti esim. tietotekniikka, jossa nuori on taitavampi kuin keski-ikäinen isänsä. Jos tätä ei ymmärrä ja koittaa vaan jääräpäisesti neuvoa omilla saamillaan opeilla, seuraa siitä vain tuhoisia seurauksia asunnossa sekä tietotekniikassa.

-Keski-ikäinen Insinööri Tarmo

PS. Onneksi on vielä metsästysharrastus, jossa kokemusta ei voi ohittaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti