perjantai 15. kesäkuuta 2012

Opinnäytetyö nostaa tiiviyden luultua tärkeämpään rooliin Rakennuslehti nro 21 2012

 
Rakennuslehdessä nro 21 2012 puhuttiin koko aukeaman verran rakennusten tiiviyden tärkeydestä (Sivut 10 - 11). Julkaisun pohjana oli uusi opinnäytetyö tutkimus tiiviyden merkityksestä rakennuksiin. Artikkelin pääsanoma oli, että jo paljon pienemmillä rei’illä ja vuotokohdilla on luultua suurempi merkitys kokonaisenergia tehokkuuteen ja rakenteiden toimivuuteen. 

Olen itsekin artikkelin kanssa samaa mieltä, että nykyaikainen laadukas rakentaminen vaatii paljon tarkempaa toteutusta rakennuksen vaippa suhteen. Olen kauhulla seurannut esimerkiksi monia höyrynsulku asennuksia, jossa lopputuotteessa on satoja jos ei jopa tuhansia reikiä jo uutenaan. Nyt vihdoin joku ottaa selvää mitä yksittäinenkin reikä rakenteessa voi aiheuttaa kun olosuhteet ovat huonot. Artikkelin mukaan vuoden aikana voi yhden naulanreiän kautta kulkeutua jopa 200g vettä sisäilmasta rakenteisiin. Jokainen voi kuvitella sitten itsekseen, mitä tapahtuu, kun reikiä on kymmeniä tai satoja rakenteessa, joka on rakennettu paksuksi nykyisten eristevaatimusten mukaan, eikä kuivumista pääse tapahtumaan tehokkaasti.

Mielestäni nykyään on ehdottomasti kiinnitettävä huomiota rakentamisen oikeanlaiseen laatuun ja sen toteamiseen käytännössä. Kaikki näyttää aina toimivalta suunnitelmissa, mutta enpä ole käytännössä nähnyt yhtäkään rakennusta, joka olisi tarkalleen toteutettu, niin kuin on suunniteltu tai piirretty.

Lopuksi vinkki tai neuvo käytännön toteutukseen höyrynsulun kanssa. Tiedän, että moni toimii jo nyt oikein, mutta olen silti nähnyt enemmän väärin toteutettuja kohteita kuin oikein tämän suhteen. Kun höyrynsulkumuovia asennetaan, niin älä kiinnitä muovia niiteillä kiinni rankaan. Käytännössä moni asentaa muovin niittaamalla sen kiinni ensin reunoista ja sitten pikkuhiljaa etenemällä niittipyssyn kanssa. Työskentely täten on helppoa yksinkin kun niitit on nopea ja helppo ampua kiinni. Lopputulos näyttää usein siistiltä, mutta todellisuus ja toimivuus ovat toista. Todellisuudessa kun paineolosuhteet muuttuvat valmiin rakennuksen sisällä esim. kun ulko-ovia availlaan, niin niitit repivät pieniä reikiä kohdilleen höyrynsulkumuoviin ihan mekaanisesta kulumisesta. Niittejä voi käyttää mikäli ne jäävät koolinkirimojen alle, mutta yleensä käytetään ristiin koolausta joten tod.näk päälle tuleva rima ei peitä niittejä -> riski kohta.

Yleensä muovin päälle tulee muutenkin ristiinkoolaus

Oikea tapa kiinnittää muovi on ottaa tarpeeksi apuvoimia mukaan työvaiheeseen ja pidellä muovia käsivoimin sopivassa kohtaa. Muovin kiinnittämien runkoon tapahtuu pelkästään koolinkirimoilla. Näin muovi puristuu rimojen alle ja jokaisen reiän ympärillä on tukea ja puuta. Pienillä asioilla voidaan pelastaa tai pilata kohde.

-Kim

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti